14 may 2012

XARXES SOCIALS EDUCATIVES: EDUREDES I EDMODO

La meua companya Míriam Ramírez i jo vam investigar moltes xarxes social educatives, alguns exemples són Red Pizarra (dedicada a l’aprenentatge col·laboratiu i participatiu i a ajudar als docents a innovar i millorar les seues pràctiques educatives), Sclipo (que ofereix eines de formació online com aules virtuals, biblioteca o gestor de cursos) o Class Room 2.0 (enfocada a les tecnologies col·laboratives per a l’educació de la Web 2.0); però a nosaltres el que ens interessava era buscar alguna que es pogués utilitzar a l'aula per a fomentar de manera activa la nostra competència digital i la dels nostres alumnes. A continuació s'explica què és una xarxa social educativa i es presenten dues d'aquestes xarxes, Eduredes i Edmodo.

Les xarxes socials educatives són llocs en Internet que comptem amb una sèrie d'eines que permeten mantenir el contacte amb els nostres alumnes i amb altres professionals que formen part de l'equip multidisciplinari educatiu, intercanviar idees, compartir informació, etc. i la participació dels seus usuaris és centra en qualsevol cosa referida a l'aprenentatge. Ací s'exposen dues d'aquests llocs web i s'explica com es pot utilitzar una d'aquestes a l'aula.

D'una banda, Eduredes és una xarxa social en espanyol, amb finalitats educatives que es troba a la plataforma Ning. En aquesta s'intercanvien nombroses experiències, tant en l'administració de xarxes socials educatives com de l'ús que els docents donen a les xarxes, assenyalant possibilitats, marcant pautes i, en general, conversant sobre temes relacionats amb l'ús de les xarxes socials amb propòsits educatius. Eduredes és gratuïta, però es poden fer donatius de per ajudar al manteniment de la pàgina. A més, aquest lloc web també dóna la possibilitat de participar en ponències, discussions, wikis, fòrums, etc.
D'altra banda, Edmodo és una plataforma social gratuïta i privada en espanyol dirigida a l’educació que permet crear un espai virtual de comunicació amb el nostre alumnat i amb altres professors. Aquesta xarxa social educativa ens permet compartir arxius i enllaços, enviar missatges, utilitzar un calendari de treball, crear grups de treball i proposar tasques i activitats i gestionar-les. 

Per a desenvolupar el nostre treball, vam elegir Edmodo per a exemplificar com es pot utilitzar aquest recurs a una classe d'EP, perquè té una interfície molt més senzilla que Eduredes. A més, amb Edmodo es pot tenir un major control sobre els alumnes, ja que té eines per a organitzar el material, proposar tasques, posar notes, enviar missatges de manera individual o grupal, etc; tot açò ajuda a tractar de manera individualitzada les necessitats educatives dels alumnes.



Després d'investigar sobre el tema de les xarxes socials educatives, pensem que si s’utilitza aquesta eina a classe ha de ser una que tinga una aparença similar a les que ja poden conèixer els alumnes, perquè, d’una banda, les més populars poden causar distraccions al utilitzar-se tant per a l’oci com per a l’educació i, d’altra banda, les que tenen una interfície molt diferent no són funcionals, ja que el que es busca també és usar recursos que poden servir per al futur social, acadèmic i laboral dels alumnes. També trobem que seria interessant aplicar aquesta eina, sobretot, en les àrees de llengua, com en anglès o en valencià, perquè els alumnes poden deixar de banda la timidesa que senten al expressar-se en altres llengües que no siguen la seua L1 i treballar la L2 o la LE des d’una perspectiva més motivadora i amb la facilitat que dóna Internet per a buscar paraules desconegudes, de forma que es potència la seua utilització al tenir la certesa que no estan escrivint malament.

Com a conclusió final, pensem que les xarxes socials tenen un gran potencial educatiu si la seua utilització es fa baix una perspectiva didàctica ben fonamentada. 
View more presentations from asv_elx

No hay comentarios:

Publicar un comentario