26 abr 2012

EINES DE LA WEB 2.0: BLOCS I WIKIS

L'avanç que han patit les TIC en els últims anys fa que cada vegada resulte més freqüent trobar alguna notícia sobre el sorgiment d'un perfil diferent de docents, que es caracteritza per la seua capacitat d'aprendre i reciclar els seues coneixements. Aquests nous professors, valent-se d'eines tecnològiques, com els Blocs i les Wikis, busquen que els alumnes aprenguen a transformar la informació en coneixement que els siga útil i necessària. Aquestes dues eines de les que parlarem són els Blocs i les Wikis, que han estat àmpliament utilitzats per docents com a suport didàctic dels processos d'aprenentatge.

BLOCS
Els blocs són llocs web actualitzats regularment que recopilen texts o articles d'un o diversos autors i els presenta de forma cronològica inversa, és a dir, apareixent primer el més recent, on l'autor té llibertat de publicar el que crea pertinent.
 
Les principals característiques d'aquesta eina són l'organització cronològica i temàtica dels continguts, l'intercanvi d'idees que s'esdevé de la participació i les aportacions dels usuaris, la facilitat d'utilització d'aquest, el servei gratuït que dóna i que està a l'abast de qualsevol persona que dispose d'un ordinador o tablet i d'Internet, disponibilitat de trackback ( enllaç invers que permet conèixer quins enllaços apunten cap a un determinat article, la sindicació de continguts i la possibilitat d'agregar Gadgets a aquests llocs web.

Com que són llocs web personals, que poden tractar sobre qualsevol temàtica que l'autor desitge, d’aquesta manera hi existeixen infinitat de blocs, per exemple de pobles, de moda, de cantants, de nutrició, etc. A més, també es poden trobar, i es poden crear, Edublocs, que són blocs utilitzats amb objectius educatius: blocs d’aula, bloc de professors, blocs de centres educatius, blocs d’alumnes, blocs de recursos educatius, etc.

Hi ha Edublocs amb clars objectius d'utilització didàctica, perquè ofereixen moltes possibilitats d'ús en processos educatius. Donen als docents la possibilitat de realitzar processos de síntesis a l'escriure a Internet, acostar-se als estudiants de noves maneres sense haver de limitar la seua interacció exclusivament a l'aula, facilita la revisió i el constrol de treballs i actualitzar informació de manera continuada i compartir-la amb els alumnes, pares o companys de professió.  A més, donen a l'alumnat la facilitat de crear i realitzar els seus propis blocs per a crear recursos i continguts de temes educatius i de treballar en equip de manera col·laborativa o cooperativa. Per últim, donen a les institucions educatives l'opció de crear una eina comunicativa on tota la comunitat escolar pot estar informada.

WIKIS
Les wikis són llocs web col·laboratius que poden ser editats per diversos usuaris; d’aquesta forma poden crear, editar, esborrar o modificar el contingut d'una pàgina web d'una forma interactiva, fàcil i ràpida. Aquestes facilitats fan d'una wiki una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa.

Els trets més característics de les wikis són que qualsevol persona pot canviar el contingut, usen marcadors d'hipertext simplificats (editors visuals de text), tenen el seu propi llenguatge de marcadors que simplifica l'HTML, els seus títols estan lligats a altres llocs i les seues pàgines estan enllaçades per a que la recerca d'informació siga més ràpida, el contingut età en contrucció permanent, s'organitzen segons el contingut i el context d'aquesta, està oberta a col·laboracions per a poder compartir documentació rellevant i és una eina web basada en la col·laboració entre usuaris.

L'ús didàctic que es pot fer de les wikis es molt divers, entre d'altres es poden utilitzar per a promoure la comunicació entre els estudiants d'un mateix context (aula, centre...), desenvolupar habilitats cooperatives i col·laboratives, elaborar texts i crear continguts, cercar informació, enriquir el treball grupal, lliurar treballs, aixó com revisar-los i corregir-los, crear butlletins escolars o dur a terme projectes col·laboratius entre diferents aules, cursos o centres.

*Per a llegir el tema desenvolupat premer ací.
________________________________________
 
Per a completar l'estudi sobre aquest tema, facilite una presentació que explica aplicacions educatives sobre els blocs i les wikis, un article que parla sobre els blocs en educació i, per últim, una iniciativa d'EducaRed per a fomentar l'ús de les wikis en l'educació.

PowerPoint
Aplicaciones Educativas De Blogs Y Wikis
ARTICLE SOBRE BLOC EDUCATIU
L'article El Bloc como Recurso Educativo, d'Emilio Bohórquez Rodríguez, parla sobre les possibilitats educatives que ofereix aquest recurs web. A l'escrit, en primer lloc, es parla sobre què és un bloc, com funciona, el potencial educatiu d'aquest i, per últim, relata una experiència d'aula.

Què és un bloc?
Un bloc és una pàgina Web molt bàsica on l'usuari pot penjar articles, fotografies, comentaris enllaços i vídeos, però amb unes característiques especials: allotjament gratuït,contingut és molt divers (des d'informació personal a eines de mercat), lliure accés, utilització senzilla i interactivitat. 

Com funciona un bloc típic?
En primer lloc es sel·lecciona del proveïdor de serveis. Després, es pujen els arxius des la pàgina del bloc, on es poden penjar articles nous o modificar els que ja hi ha. A continuació,  el bloc s'actualitza periòdicament. Per últim, es poden respondre als comentaris que els visitants del bloc fan dels articles.

Potencial educatiu dels bloc.
Els blocs sempre es realitzen sota un pseudònim. Açò permet abocar opinions i revelar informació que d'una altra forma seria comprometedora. Els adolescents són especialment sensibles a l'avaluació social i mai dirien en grup cuses que sí comentarien amb amics més íntims. Els blocs signifiquen l'oportunitat de revelar informació i de manifestar opinions sense por de ser jutjat. L'adolescent pot obtenir retroalimentació per part del grup sense por a l'avaluació social i ajustar els seus comportaments i expectatives de la forma més convenient segons els comentaris de la resta.
 
L'enorme potencial educatiu dels blocs radica que els alumnes saben que els blocs pertanyen a companys de la classe, però no són capaces d'identificar als autors.

Dissenyant l'experiència amb blocs d'aula.  
Fase 1 - Conscienciació i informació: cal fer una ineludible labor de conscienciació amb els alumnes. Els alumnes han de saber que tot es farà des de l'anonimat més rigorós. Els xiquets han de tenir clar que activitats d'aquest tipus només es poden realitzar si es basen en el respecte als altres. Els alumnes han de complir aquest requisit previ. Per a açò signaran un "contracte de participació en l'activitat” en la qual s'accepten una sèrie de condicions basades en el respecte i la confidencialitat.

Fase 2 - Explicació de l'activitat i de les condicions de participació: hem d'explicar als estudiants amb tot deteniment i assegurant-nos que han entès les següents bases:
  • Els alumnes estan protegits per un pseudònim que permetrà major nivell de sinceritat i implicació, però no ha de fer-se mal ús d'aquesta ocultació de la identitat.
  • Ningú coneixerà la identitat dels participants, ni tan sols el professor.
  • El professor també té el seu propi pseudònim i si ho considera oportú, participar.
  • L'objectiu és arribar a conèixer millor les vides, inquietuds, dubtes, somnis, aspiracions i problemes de la resta de membres de la classe com a comunitat unida.
  • Els participants té dues obligacions: actualitzar el seu bloc periòdicament i comentar els articles dels altres.
  • Una vegada els alumnes han entès com funciona l'activitat se'ls passe el contracte de participació en l'activitat perquè ho signen.
Fase 3 - Tutorial d'inici: a l'aula d'informàtica ensenyem als alumnes a crear el seu propi bloc i penjar articles, pujar fotos, etc. En aquesta fase hem de tenir les següents precaucions:
  • Tots han d'aprendre a penjar articles i fotografies i comentar articles.
  • Cal garantir la protecció de la identitat. Si no hi ha bastants ordinadors, formarem dos grups.
  • En finalitzar la classe tots han de tenir el seu bloc i saber utilitzar-ho.
  • S'habilita una restricció d'accés. Només els usuaris de la comunitat podran accedir al bloc dels altres. D'açò ha d'encarregar-se el professor amb la finalitat de garantir la intimitat dels menors i l'ús educatiu dels articles i fotografies.
Fase 4 - Control dels progressos: perquè tota la classe visualitze els progressos de l'activitat s'elaborarà un panell  en el qual es representen tots els blocs identificats pel pseudònim dels autors, la data en què es va actualitzar i el nombre de comentaris rebut pels companys. Es col·loquen en un rànquing els blocs amb més actualitzacions i comentaris. S'actualitza setmanalment i cada vegada s'encarrega un alumne. A més, hi ha tres regles:
  • El professor participa com un més.
  • Un no pot comentar-se els seus articles.
  • Una vegada a la setmana es debat en classe com va l'activitat i com millorar-la.
Així els alumnes competiran per elevar el seu propi bloc en el rànquing.  Fase 5 - Control del professor: la confidencialitat és una excel·lent cobertura per a l'alumne disrruptiu que pot penjar un video inadequat, comentaris ofensius, etc. Si açò succeeix donem les instruccions perquè bloquegen a aqueix usuari. Si el problema persisteix, cancel·lem l'activitat explicant-li al grup que aquest no està suficientment madur per a aquest tipus d'activitats. El docent ha d'estar atent als articles i comentaris de manera que puga atallar els problemes que es puguen produir del mal ús del bloc. El mestre va a treballar bastant, per la qual cosa s'ha d'assegurar que disposa de temps suficient. Tot depèn de la seua supervisió.

Conclusió
Amb el bloc podrem treballar matèries transversals i competències bàsiques tan essencials com la competència en comunicació lingüística, la competència en el coneixement i la interacció amb el món físic i natural, la competència digital, la competència social i ciutadana, la competència per a seguir aprenent de forma autònoma o la competència per a l'autonomia i iniciativa personal. El bloc es converteix en un fòrum obert de diàleg on els alumnes interactuen digitalment, expressant-se lliurement. També es poden proposar un altre tipus d'activitats com la creació de blocs en les quals els companys indiquen els problemes en una matèria, permetent que la resta de companys puga aportar solucions, o la utilització del bloc com a eina anònima de l'avaluació de l'activitat docent, etc.

WIKILLERATO
Wikllerato és una iniciativa d'EducaRed que pretén desenvolupar wikis per a impulsar l'ús de les últimes tecnologies, i en particular Internet, en entorns educatius. Per a destacar el seu caràcter curricular, els continguts han estat estructurats per assignatures per a facilitar la navegació a professors i alumnes.

Com que les wikis són eines complexes, àvides de continguts i no sempre fàcils d'utilitzar per als inexperts, els autors de Wikillerato han pujat uns vídeos a la pàgina per a simplificar, en certa mesura, l'aprenentatge dels aspectes més bàsics del seu funcionament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario